تعریف

سرما خوردگی یک عفونت ویروسی، گلو و بینی (مجاری تنفسی فوقانی) می باشد.
انواع زیادی از ویروس ها می توانند سرما خوردگی را ایجادکنند.
کودکان زیر 6 سال، در معرض بالاترین خطر سرماخوردگی قرار دارند، اما بالغین سالم نیز می توانند 2 تا 3 بار در سال دچار این بیماری  شوند.
در بسیاری از افراد طی یک هفته تا 10 روز سرما خوردگی بهبود می یابد. در افرادی که سیگار می کشند علایم ممکن است طولانی تر باشد. اگر علایم بهبود نیافت، باید به پزشک مراجعه شود.
 
تعریف

علایم

علایم سرما خوردگی معمولآ بین 1 تا 3 روز بعد از برخورد با ویروس عامل بیماری، ظاهر می شوند. علایم و نشانه ها، از شخصی به شخص دیگر فرق می کنند ولی ممکن است شامل موارد زیر باشند:
  • آبریزش یا گرفتگی بینی
  • گلودرد
  • سرفه
  • گرفتگی بینی
  • بدن درد یا سر درد خفیف
  • عطسه
  • تب با درجه پایین
  • احساس کسالت



ترشحات بینی، ممکن است با گذشت زمان، غلیظ تر و زرد یا سبز رنگ بشوند، که این دلیلی برای عفونت باکتریال  نمی باشد.


چه مواقعی باید به پزشک مراجعه شود :
در بالغین
در بالغین اگر موارد زیر وجود داشته باشند:
  • تب بالاتر از5/38 درجه سانتی گراد
  • تبی که بیشتر از 5 روز طول بکشد یا بعد از یک دوره بدون تب ، تب مجددآ برگردد.
  • تنگی نفس
  • خس خس سینه
  • گلودرد شدید، سردرد یا درد سینوس ها
 
علایم

علل و فاکتورهای خطر

بسیاری از ویروس ها می توانند سرما خوردگی را ایجاد نمایند ولی رینو ویروس ها شایع ترین نوع آ نها هستند. ویروس سرماخوردگی از طریق دهان، چشم ها یا بینی وارد بدن می شود. این ویروس می تواند از طریق ذراتی که در هوا طی سرفه، عطسه یا صحبت کردن ایجاد می شوند، منتقل شود.
همچنین توسط دست دادن با شخصی بیمار یا استفاده از وسایل آلوده وی مانند حوله، اسباب بازی یا تلفن نیز ویروس می تواند منتقل شود. در این حالت دستی که با مواد آلوده تماس داشته است، ویروس را به چشم، دهان و بینی منتقل کرده  و فرد دچار سرماخوردگی می شود.
 
فاکتور های خطر
عوامل زیر باعث افزایش احتمال ابتلا به سرما خوردگی می شوند:
سن: کودکان زیر ۶ سال بالاترین خطر ابتلا به سرماخوردگی را دارند،  مخصوصآ اگر در در مهد کودک ها باشند.
سیستم ایمنی ضعیف شده: داشتن یک بیماری مزمن یا سیستم ایمنی ضعیف شده باعث افزایش خطر ابتلا به سرما خوردگی می شود.
فصل سال: بیشتر موارد سرما خوردگی در پاییز و زمستان می باشد ولی ممکن است در هر زمانی دیده شود.
سیگار کشیدن: افرادسیگاری به احتمال بیشتری دچار سرماخوردگی می شوند و بیماری آنها شدیدتر می باشد.
برخورد با شخص بیمار: اگر شخص در یک مکان با تعداد زیادی از افراد باشد، مانند مدرسه یا هواپیما، ا حتمال آلودگی به ویروس بالاتر می
باشد.
علل و فاکتورهای خطر

عوارض

عفونت حاد گوش (اتیت مدیا) : در این حالت باکتری یا ویروس وارد فضای پشت پرده صماخ می شود. علایم شایع آن، گوش درد و در بعضی موارد ترشح زرد یا سبز رنگ از بینی یا برگشتن تب به دنبال یک سرماخوردگی می باشد.
آسم: سرما خوردگی ممکن است آغاز کننده یک حمله آسم باشد.
سینوزیت حاد: در کودکان یا بزرگسالان، سرماخوردگی می تواند منجر به التهاب و عفونت سینوس ها ( سینوزیت ) بشود.
سایر عفونت های ثانویه: شامل عفونت گلو( فارنژیت استرپتوکوکی) ، عفونت ریه (پنومونی) ، کروپ یا برونشیولیت در کودکان، این عفونت ها باید توسط پزشک درمان شوند.

 

عوارض

تشخیص

بیشتر افراد مبتلا به سرما خوردگی با توجه به علایمشان ، تشخیص داده می شوند. اگر پزشک شک به عفونت باکتریال بکند، ممکن است تقاضای انجام گرافی اشعه x یا آزمایشات دیگری را بکند.
 

درمان

برای سرماخوردگی درمان اختصاصی وجود ندارد. آنتی بیوتیک ها اثری بر روی ویروس های عامل سرما خوردگی ندارند و نباید در سرماخوردگی استفاده شوند. درمان ها در جهت کاهش علایم  و نشانه ها می باشند:
 
مسکن ها: برای تب، گلودرد و سردرد، بسیاری از افراد از استامینوفن یا سایر مسکن ها استفاده می کنند. استفاده از این داروها باید با بهبود علایم قطع شود. تجویز آسپیرین در کودکان و نوجوانان  باید با احتیاط باشد. کودکان و نوجوانانی که دچار آبله مرغان یا علایم شبیه آنفولانزا هستند، هرگز نباید آسپیرین دریافت کنند. این امر به علت احتمال ابتلا به سندرم رای (Reye) می باشدکه یک اختلال کشنده در این گونه موارد است.
اسپری های بینی ضد احتقان: بالغین از قطره های ضد احتقان بینی تا 5 روز می توانند استفاده کنند.استفاده طولانی مدت از این قطره ها می توانند باعث  برگشت علایم بشود. بچه های کمتر از 6 سال نباید از قطره های بینی استفاده کنند.
شربت های سرفه: سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) و آکادمی اطفال آمریکا، شدیدآ مخالف استفاده از شربت ها و داروهای ضد سرما خوردگی در کودکان زیر 4 سال هستند. علت این امر این است که هنوز شواهد قطعی از اثر بخشی و ایمن بودن آنها در کودکان در دسترس نمی باشد.اگر به بچه بزرگتان از این داروها می دهید حتمآ به دستوراتی که در برچسب دارو نوشته شده است عمل کنید. به کودک هرگز دو دارو با یک ماده موثر یکسان را ندهید مثلآ آنتی هیستامین، ضد احتقان یا مسکن. به علت اینکه احتمال مسمویت اتفاقی وجود دارد.

طب مکمل
هنوز راجع به اثر بخشی موارد زیر بحث وجود دارد:
ویتامین  C : به نظر می رسد مصرف ویتامین C در بیشتر مواقع ، در یک شخص معمولی نمی تواند جلوی ابتلا به سرما خوردگی را بگیرد.

 
اکیناسه (Echinacea) : مطالعات در مورد اثر بخشی این ماده در جلوگیری یا کوتاه کردن دوره ی سرماخوردگی ، متفاوت می باشد. چنان چه سیستم ایمنی سالم باشد، و شما داروی دیگری مصرف نمی کنید و حساسیت به اکیناسه ندارید، مصرف آن باعث آسیب به سلامتی نمی شود.

روی: در مورد ترکیبات روی هم مطالعات، نتایج متفاوتی داشته اند. در مطالعاتی که اثرات مثبت روی را نشان داده  اند، بهترین زمان اثر بخشی آن در 24 ساعت اول شروع علایم سرما خوردگی می باشد.اثرات جانبی روی، مزه بد دهان و تهوع می باشند.
روی داخل بینی، ممکن است باعث آسیب دائمی بر روی حس بویایی بشود. در ژوئن 2009 ، FDA ، یک اخطار در مورد استفاده ا ز داروهای سرما خوردگی داخل بینی که دارای روی هستند، چاپ کرد که علت این امر، احتمال از دست دادن طولانی یا دایم بویایی ( آنوسمی Anosmia) می باشد.
 

درمان

پیشگیری

شستشوی مرتب دست ها: بهترین شیوه برای پیشگیری از سرما خوردگی شستشوی مرتب دستها می باشند. شستشوی دستها  با آب و صابون و بعد خشک کردن آنها می تواند کاملآ موثر باشد.

رعایت بهداشت فردی

پیشگیری