تعریف

فشار خون بالا یا هایپرتانسیون یک بیماری شایع می باشد که می تواند باعث عوارض جدی بر روی سلامت انسان بشود. فشار خون ، میزان نیروی وارد شده بر روی دیواره شریان ها، از راه جریان خون عبوری از داخل آنها می باشد. دو عامل تعیین کننده میزان فشار خون می باشند که عبارتند از ، میزان خونی که توسط قلب به داخل شریان ها پمپ می شود و میزان مقاومتی که نسبت به عبور جریان خون در شریان ها وجود دارد . هرچقدر میزان خون پمپ شده توسط قلب بالاتر و یا شریان ها باریک تر باشند، فشار خون بالاتر می رود. هر فردی می تواند سال ها فشار خون بالا داشته باشد بدون اینکه هیچ علامتی در او وجود داشته باشد . متاسفانه  حتی بدون وجود علایم، فشار خون بالا باعث ایجاد آسیب به عروق خونی می گرددکه می تواند مسایل جدی مانند حمله قلبی یا سکته مغزی را ایجاد نماید.
تعریف

علایم

اکثر افرادی که فشار خون بالا دارند، هیچگونه علامت یا نشانه ای ندارند. تعداد کمی از اشخاص با فشار خون بالا ممکن است سردرد، تنگی نفس یا خون دماغ داشته باشند ولی این علایم اختصاص به این بیماری ندارد و معمولا تا زمانی که فشار خون به مقادیر شدید یا تهدید کننده زندگی نرسیده باشد ، دیده نمی شوند. به این دلیل به این بیماری "قاتل خاموش" گفته می شود و برای تشخیص آن فشار خون باید به طور مرتب کنترل گردد. هرفرد بالای 18 سال بهتر است حداقل هر دو سال یکبار فشار خونش را چک کند. در افراد بالای 40 سال و افراد بین 18 تا 39 سال با خطر بالای ابتلا به فشار خون بالا، بهتر است سالانه فشار خون کنترل گردد.

علل و فاکتورهای خطر

دو نوع فشار خون بالا وجود دارد که عبارتند از :
 
  • فشار خون بالای اولیه یاEssential
در اکثریت افراد مبتلا به فشار خون بالا هیچ علت مشخصی برای بیماریشان یافت نمی شود. این نوع فشار خون بالا را اولیه یا Essential می گویند و معمولا در طی چندین سال ایجاد می شود.
 
  • فشار خون بالای ثانویه
در بعضی افراد فشار خون بالا به علت یک بیماری زمینه ای ایجاد می گردد. این نوع فشار خون بالا را ثانویه می نامند و معمولا به صورت ناگهانی ایجاد شده  و فشار خون بالاتری را نسبت به نوع اولیه ایجاد میکند. اختلالات و داروهای متعددی می توانند این حالت را ایجاد کنند که شامل موارد زیر می باشند:
  • آپنه خواب انسدادی)توقف تنفس به علت انسداد مجاری تنفسی در خواب)
  • مشکلات کلیوی
  • تومور های غده فوق کلیه
  • مشکلات تیروئید
  • بعضی اختلالات مادر زادی عروق خونی
  • بعضی داروها مانند: قرص های ضد بارداری، داروهای سرما خوردگی، ضد احتقانها، داروهای مسکن و برخی داروهای دیگر.
  • داروهای غیر قانونی مانند کوکائین و آمفتامین
  • سوء مصرف الکل یا استفاده طولانی از الکل
 
برای ابتلا به فشار خون بالا تعداد زیادی فاکتور خطر وجود دارند که شامل موارد زیر می باشند:
سن: خطر ابتلا به فشار خون بالا، با افزایش سن زیاد می شود. در مردان این خطر از اوایل میانسالی یعنی از حدود 45 سالگی شروع می شود و در زنان  بعد از 65 سالگی احتمال آن افزایش می یابد.
فشار-خون-علل.jpg

 
نژاد: فشار خون بالا در سیاه پوستان شایع تر از سفید پوستان می باشد و معمولآ در سن پایین تری ایجاد می گردد. همچنین عوارض خطرناک فشار خون بالا مانند سکته مغزی ، حمله قلبی و نارسایی کلیه در سیاهان شایع تر است.
سابقه خانوادگی: فشار خون بالا بیشتر در میان اعضای یک خانواده وجود دارد.
افزایش وزن یا چاق بودن: هر چقدر که وزن انسان بیشتر باشد ، خون بیشتری مورد نیاز است تا اکسیژن مورد نیاز بافت ها را تامین کند، و به این دلیل که حجم خون در عروق بالا می رود ، فشار بیشتری به دیواره عروق وارد می شود.
 
30-(3).jpg
عدم تحرک بدنی : افرادی که غیر فعال هستند، ضربان قلب بیشتری دارند. هر چقدر ضربان قلب بالاتر باشد، قلب قوی تر کار کرده و نیروی بیشتری به روی شریان ها وارد می کند ودر نتیجه فشار خون بالا می رود همچنین عدم تحرک منجر به اضافه وزن  نیز می گردد.
 فشار-خون-علل2.jpg
 
استفاده از تنباکو: سیگار کشیدن یا جویدن تنباکو ، منجر به افزایش فشار خون می شوند، همچنین مواد شیمیایی  موجود در تنباکو پوشش دیواره شریان ها را تخریب می کند که این حالت نیز منجر به باریک شدن شریان ها و افزایش فشار خون می گردد. همچنین افرادی که در مجاورت سیگاری ها قرار دارند، فشار خونشان افزایش می یابد.
فشار-خون-علل3.jpg
 
نمک(سدیم ) بالا در رژیم غذایی: سدیم بالا در غذاها موجب احتباس آب در بدن می شود که فشار خون را بالا می برد.
پتاسیم پایین در رژیم غذایی: پتاسیم به تعادل سدیم در بدن کمک می کند . اگر پتاسیم کمی مصرف شود، ممکن است به جای آن سدیم در بدن تجمع یابد.
ویتامین D پایین در رژیم غذایی: البته این موضوع هنوز مورد تردید است که ویتامین Dغیر کافی موجب فشار خون بالا بشود. اما ویتامین D   ممکن است به روی آنزیمی که در کلیه ها تولید شده و بر روی فشار خون تاثیر دارد،  اثر بگذارد.
نوشیدن الکل زیاد: با گذشت زمان، مصرف الکل زیاد به قلب آسیب می زند. اگر شما الکل می نوشید ، باید این کار را در حد اعتدال انجام بدهید.
استرس : اگر سطح بالایی از استرس وجود داشته باشد فشار خون را بالا می برد. ممکن است شخص برای ارامش یافتن از این استرس ، غذای زیادی بخورد یا الکل بنوشد که خود آنها نیز باعث افزایش فشار خون می شوند.
بعضی از بیماری های مزمن: بعضی از بیماری های مزمن مانند بیماری های کلیه، دیابت و آپنه خواب نیز فشار خون را بالا می برند.
حاملگی : گاهی اوقات ، حاملگی نیز فشار خون را بالا می برد.
اگر چه فشار خون در بالغین شایع تر می باشد، کودکان نیز ممکن است در معرض خطر باشند. در بعضی کودکان ، فشار خون بالا به علت مشکلات قلبی یا کلیوی ایجاد می شود. اما در اکثریت کودکان، عادات غلط شیوه زندگی مانند استفاده از غذاهای ناسالم، چاقی و کمبود تحرک و ورزش منجر به فشار خون بالا می شود.
 
 
علل و فاکتورهای خطر

عوارض

فشار بالایی که بر روی دیواره شریان ها توسط فشار خون بالا وارد می گردد ، می تواند به عروق خونی  و ارگان های بدن آسیب  بزند. هر چقدر فشار خون بالاتر باشد و برای مدت طولانی تری ، کنترل نشده باشد آسیب ایجاد شده بیشتر است.
 
 عوارض فشار خون بالا عبارتند از :
  • سکته قلبی یا مغزی : فشار خون بالا می تواند منجر به سخت شدن و ضخیم شدن شریان ها (آترواسکلروز) بشود ، که این حالت منجر به سکته قلبی ، مغزی و عوارض دیگر می شود.
 آنوریسم : فشار خون بالا می تواند منجر به ضعیف شدن و تورم عروق خونی گردد که به آن آنوریسم می گویند. اگر آنوریسم پاره شود،ممکن است منجر به مرگ شود.
  • نارسایی قلبی : به علت اینکه قلب مجبور است در برابر فشار بالاتری در عروق ، پمپاژ را انجام دهد؛ عضله قلب ضخیمتر  می شود . در نهایت این ضخیم شدن عضله قلب می تواند منجر به نارسایی  قلبی بشود.
  • عروق خونی ضعیف و تنگ در کلیه ها : این اختلال منجر به عملکرد ضعیف کلیه ها و نارسایی کلیوی می شود.
  • عروق خونی ضعیف و تنگ یا پاره شده در چشم ها: این اختلال منجر به از دست دادن بینایی می شود.
  • سندرم متابولیک: این سندرم مجموعه ای از اختلالات در متابولیسم بدن می باشد ،که شامل افزایش اندازه دور کمر ؛ تری گلیسیرید بالا؛ کلسترولHDL یا کلسترول خوب پایین؛ فشار خون بالا و سطوح انسولین بالا می باشد.این اختلالات منجر به احتمال بالاتر ابتلا به دیابت، بیماری قلبی و سکته مغزی می شوند.
  • اختلالات حافظه یا یادگیری: فشار خون بالای کنترل نشده بر روی توانایی فکر کردن ، یادآوری و یاد گیری تاثیر می گذارد.
عوارض

تشخیص

برای اندازه گیری فشار خون، از دستگاه فشار سنج استفاده می شود. فشار خون به شکل دو عدد با واحد میلی متر جیوه نشان داده می شود. به عدد اول یا بالایی که فشار شریان ها را هنگام ضربان قلب نشان می دهد، فشار سیستولی می گویند. عدد دوم یا پایینی، فشار شریان ها را در بین ضربان های قلب بیان می کند، که به آن فشار دیاستولی گفته میشود.

فشار خون در چهار گروه اصلی تقسیم بندی می شودکه عبارتند از :
  • فشار خون نرمال: اگر فشار خون پایین تر از 80/120 میلی متر جیوه باشد ، نرمال است.
  • پره هایپر تانسیون: فشار سیستولیک بین 120 تا 139 میلی متر جیوه و فشار دیاستولیک بین 80 تا 89 میلی متر جیوه را پره هایپرتانسیون می گویند. این اختلال تمایل دارد، در طول زمان بدتر بشود.
  • فشار خون بالای مرحله یک: فشار سیستولیک بین 140 تا 159 میلی متر جیوه و فشار دیاستولیک بین 90 تا99 میلی متر جیوه را فشار خون بالای مرحله یک می نامند.
  •   فشار خون بالای مرحله دو: فشار سیستولیک 160 یا بالاتر و فشار دیاستولیک 100 یا بالاتر نشان دهنده فشار خون بالای مرحله دو می باشند.
هر دو عدد فشار خون مهم می باشند، اما بعد از 60 سالگی، فشار سیستولیک مهمتر می باشد. فشار خون بالای سیستولیک ایزوله (isolated) حالتی می باشد که در آن فشار خون دیاستولیک، نرمال (پایین تر از 90 میلی متر جیوه) وفشار خون    سیستولیک؛ بالا (بالاتر از140 میلی متر جیوه) می باشد. این یک حالت شایع در افراد مسن تر از 60 سال می باشد.
قبل از اینکه برای شخص تشخیص فشار خون گذاشته شود ، باید پزشک ، فشار خون را در دو یا سه مرتبه در تاریخ های متفاوت اندازه بگیرد. علت این امر تغییر کردن فشار خون در طی روز و همچنین تغییر آن درمطب پزشک می باشد که به این حالت فشار خون بالای روپوش سفید گفته می شود. فشار خون معمولا باید در هر دو بازو گرفته شود تا مطمئن شد که اختلافی با هم ندارند. استفاده از کاف متناسب با بازو بسیار مهم است. پزشک ممکن است از بیمار تقاضا کند ، فشار خونش را در منزل یا محل کار چک و ثبت کند.
اگر فشار خون بالا باشد، پزشک شرح حال پزشکی دقیقی از بیمار گرفته و معاینه فیزیکی انجام می دهد.
در بیماران فشار خون بالا، پزشک ازمایشات روتین را در خواست می کند که شامل، آزمایش ادرار، آزمایش خون، آزمایش کلسترول و یک نوار قلب می باشند.
پزشک ممکن است آزمایشات اضافه مانند اکوکاردیوگرافی را هم درخواست نماید.
 
  • اندازه گیری فشار خون در منزل: یک راه مهم برای تشخیص موثر بودن درمان فشار خون بالا، کنترل فشار خون در منزل می باشد. امروزه وسایل متعددی جهت اندازه گیری فشار خون ساخته شده اند که باید در مورد آنها با پزشکتان مشورت کنید. همچنین اندازه گیری فشار خون در منزل،  جایگزین ویزیت های پزشکی نمی شود.
 
 
تشخیص

درمان

تغییر سبک زندگی یک راه مناسب جهت کنترل فشار خون بالا می باشد. افراد مبتلا باید  یک رژیم غذایی سالم با نمک پایین استفاده کنند، به طور مرتب ورزش نمایند، سیگار را ترک کنند و یک وزن متناسب داشته باشند.اما گاهی اوقات این تغییرات کافی نمی باشند، علاوه بر رعایت رژیم غذایی و ورزش، پزشک ممکن است داروها را نیز برای کم کردن فشار تجویز نماید.  هدف درمانی فشار خون بالا ، بستگی به میزان سلامتی شما  دارد، که به صورت زیر می باشد:
 
جدول اهداف درمانی فشار خون
کمتر از 90/150 میلی متر جیوه
 
بالغین سالم 60 سال یا بالاتر
کمتر از 90/140 میلی متر جیوه
 
بالغین سالم کمتر از 60 سال
کمتر از 90/140 میلی متر جیوه در صورت وجود بیماری مزمن کلیه، دیابت ، بیماری عروق کرونریا خطر بالای ابتلا به بیماری عروق کرونر
 
 
 
داروهایی که  برای فشار خون بالا تجویز می شوند، بر اساس میزان فشار خون و مشکلات پزشکی شخص تعیین میگردند.
 
داروهایی که برای درمان فشار خون بالا استفاده می شوند:
  • ادرارآور های تیازیدی : ادرار آورها یا دیورتیک ها ، دسته ای از دارو ها می باشند که برروی کلیه اثر می کنند تا دفع  آب و سدیم از انها بیشتر صورت بگیرد و منجر به کاهش حجم خون می شوند. ادرار آورهای تیازیدی  اغلب اولین انتخاب برای درمان فشار خون بالا هستند. هیدروکلروتیازید و کلرتالیدون از داروهای این گروه می باشند. یک عارضه شایع این دسته از داروها افزایش ادرار کردن می باشد. اگر شما قادر به تحمل این داروها نیستید با پزشکتان مشورت کنید.
 
  • بتابلوکرها : این دسته از داروها ضربان قلب را کمتر کرده و عروق را گشادتر می نمایند و باعث می شوند قلب آهسته تر و با نیروی کمتری کار کند . آتنولول ، اسبوتولول(Acebutolol) جزء این دسته از داروها هستند. وقتی بتابلوکرها به تنهایی تجویز شوند، عملکرد خوبی ندارند به ویژه در افراد مسن و سیاه پوستان . اما با سایر داروهای فشار خون بالا، اثر آنها بیشتر می باشد.
 
  • داروهای مهار کننده انزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین(ACE ) : این داروها مانند کاپتوپریل، لیزینوپریل (Lisinopril) و بنازپریل(Benazepril) ، باعث شل شدن عروق خونی می شوند که این کار را از طریق مهار تولید یک ماده شیمیایی تنگ کننده عروق انجام می دهند. افراد با بیماری کلیوی مزمن، ممکن است از این داروها سود ببرند.
  • بلوکرهای رسپتور آنژیوتانسین دو(ARB) : این داروها عروق خونی را از طریق مهار کردن عملکرد ماده شیمیایی تنگ کننده عروق، گشاد می کنند. لوزارتان، کاندسارتان (candesartan) جزء این گروه از داروها می باشند.افراد با بیماری کلیوی مزمن ممکن است از این داروها سود ببرند.
 
39-(2).jpg
 
  • بلوکرهای کانال کلسیم : این داروها شامل آملودیپین، دیلتیازم، وراپامیل می باشند، به شل شدن عروق خونی کمک می کنند.این دسته از داروها در افراد مسن و سیاهان بهتر از داروهای مهار کننده ACE اثر دارند.
آب گریپ فروت با بعضی از داروهای بلوکر کانال کلسیم تداخل دارد و باعث افزایش سطح خونی این داروها شده و ممکن است اثرات جانبی ایجاد کند.
 
  • مهار کننده رنین: Aliskiren تولید رنین را کاهش می دهند. رنین آنزیمی است که در کلیه ها تولید شده و زنجیره ای از مراحل شیمیایی را ایجاد می کند که منجر به افزایش فشار خون می شود.
 
گاهی اوقات داروهای بالا، قادر به کنترل فشار خون نیستند داروهای دیگری  برای فشار خون بالا تجویز می شوند:
آلفابلوکرها: این داروها ایمپالس های عصبی به عروق خونی را کم می کنند و باعث کاهش آثار مواد شیمیایی می شوند که عروق را تنگ می کنند. پرازوسین و دوکسازوسین از این گروه هستند.
  • آلفا- بتا بلوکرها: بجز کاهش ایمپالس ها به عروق، این دسته ضربان قلب و میزان جریان خون به داخل عروق را کاهش می دهند.کارودیلول و لابتالول جزء این گروه هستند.
 
  • عوامل تاثیر گذار بر مرکز (Central –acting) : این داروها از عملکرد مغز برای پیام رسانی به دستگاه عصبی که به موجب آن موجب افزایش ضربان قلب می شوند، جلوگیری می کنند.کلونیدین و متیل دوپا شامل این دسته هستند.
 
  • گشاد کننده های عروق : این داروها که شامل هیدرالازین و مینوکسیدیل هستند، مستقیما بر روی دیواره عروق اثر کرده و آن ها را گشاد می کنند.
 
  • آنتاگونیت های آلدوسترون: اسپیرونولاکتون شامل این دسته می باشد. این دسته تولید ماده شیمیایی را که موجب احتباس آب و نمک می شود را مختل می کنند.
 
برای کاهش فشار خون بالا ، ممکن است ترکیب چند دارو با دوز کمتر به جای یک دارو با دوز بیشتر تجویز شود . در واقع  دو یا تعداد بیشتری از داروها معمولا موثرتر از یک دارو به تنهایی می باشند.
 
  • فشار خون بالای مقاوم: اگر شخصی، حداقل سه نوع متفاوت دارو های فشار خون  بالارا،که یکی از آنها ادراراور بوده است، مصرف کرده و هنوز فشار خون در وی بالا باشد، این فرد فشار خون بالای مقاوم دارد. افرادی که فشار خون در آنها توسط چهار نوع متفاوت از داروها نیز کنترل باشد، در این زیر گروه قرار می گیرند. در این گروه موارد باید احتمال موارد ثانویه فشار خون بالا را در نظر داشت.
فشار خون بالای مقاوم، به این معنا نیست که فشار خون هیچگاه نرمال نمی شود. پزشک باهمکاری بیمار و تغییر دادن داروها می تواند این نوع فشار خون بالا را درمان نماید. اضافه کردن اسپیرینولاکتون اغلب به کنترل این حالت کمک میکند.
همچنین در این موارد حتما باید داروها و غذاهای دیگری را که شخص مصرف می کند، بررسی شوند؛ چون احتمال دارند که علت این اختلال باشند.
 
 
درمان

پیشگیری

به وسیله داشتن یک شیوه زندگی سالم، شخص می تواند فشار خونش را در محدوده نرمال نگه دارد.
این موارد عبارتند از :
  • داشتن یک رژیم غذایی سالم: خوردن غذاهای بانمک(سدیم) پایین و پتاسیم بالا می تواند فشار خون را کنترل کند. مصرف سبزیجات و میوه های تازه نیز کمک کننده می باشد.
40-(1).jpg

 
  • داشتن وزن متعادل: داشتن وزن زیاد و چاقی باعث افزایش احتمال فشار خون بالا می شود.
  • داشتن فعالیت فیزیکی کافی : داشتن فعالیت بدنی کافی برای کنترل فشار خون لازم می باشد.
  • سیگار نکشیدن
  • محدود کردن استفاده از الکل
 
 
پیشگیری