دو نوع فشار خون بالا وجود دارد که عبارتند از :
-
فشار خون بالای اولیه یاEssential
در اکثریت افراد مبتلا به فشار خون بالا هیچ علت مشخصی برای بیماریشان یافت نمی شود. این نوع فشار خون بالا را اولیه یا Essential می گویند و معمولا در طی چندین سال ایجاد می شود.
در بعضی افراد فشار خون بالا به علت یک بیماری زمینه ای ایجاد می گردد. این نوع فشار خون بالا را ثانویه می نامند و معمولا به صورت ناگهانی ایجاد شده و فشار خون بالاتری را نسبت به نوع اولیه ایجاد میکند. اختلالات و داروهای متعددی می توانند این حالت را ایجاد کنند که شامل موارد زیر می باشند:
-
آپنه خواب انسدادی)توقف تنفس به علت انسداد مجاری تنفسی در خواب)
-
مشکلات کلیوی
-
تومور های غده فوق کلیه
-
مشکلات تیروئید
-
بعضی اختلالات مادر زادی عروق خونی
-
بعضی داروها مانند: قرص های ضد بارداری، داروهای سرما خوردگی، ضد احتقانها، داروهای مسکن و برخی داروهای دیگر.
-
داروهای غیر قانونی مانند کوکائین و آمفتامین
-
سوء مصرف الکل یا استفاده طولانی از الکل
برای ابتلا به فشار خون بالا تعداد زیادی فاکتور خطر وجود دارند که شامل موارد زیر می باشند:
سن: خطر ابتلا به فشار خون بالا، با افزایش سن زیاد می شود. در مردان این خطر از اوایل میانسالی یعنی از حدود 45 سالگی شروع می شود و در زنان بعد از 65 سالگی احتمال آن افزایش می یابد.
نژاد: فشار خون بالا در سیاه پوستان شایع تر از سفید پوستان می باشد و معمولآ در سن پایین تری ایجاد می گردد. همچنین عوارض خطرناک فشار خون بالا مانند سکته مغزی ، حمله قلبی و نارسایی کلیه در سیاهان شایع تر است.
سابقه خانوادگی: فشار خون بالا بیشتر در میان اعضای یک خانواده وجود دارد.
افزایش وزن یا چاق بودن: هر چقدر که وزن انسان بیشتر باشد ، خون بیشتری مورد نیاز است تا اکسیژن مورد نیاز بافت ها را تامین کند، و به این دلیل که حجم خون در عروق بالا می رود ، فشار بیشتری به دیواره عروق وارد می شود.
عدم تحرک بدنی : افرادی که غیر فعال هستند، ضربان قلب بیشتری دارند. هر چقدر ضربان قلب بالاتر باشد، قلب قوی تر کار کرده و نیروی بیشتری به روی شریان ها وارد می کند ودر نتیجه فشار خون بالا می رود همچنین عدم تحرک منجر به اضافه وزن نیز می گردد.
استفاده از تنباکو: سیگار کشیدن یا جویدن تنباکو ، منجر به افزایش فشار خون می شوند، همچنین مواد شیمیایی موجود در تنباکو پوشش دیواره شریان ها را تخریب می کند که این حالت نیز منجر به باریک شدن شریان ها و افزایش فشار خون می گردد. همچنین افرادی که در مجاورت سیگاری ها قرار دارند، فشار خونشان افزایش می یابد.
نمک(سدیم ) بالا در رژیم غذایی: سدیم بالا در غذاها موجب احتباس آب در بدن می شود که فشار خون را بالا می برد.
پتاسیم پایین در رژیم غذایی: پتاسیم به تعادل سدیم در بدن کمک می کند . اگر پتاسیم کمی مصرف شود، ممکن است به جای آن سدیم در بدن تجمع یابد.
ویتامین D پایین در رژیم غذایی: البته این موضوع هنوز مورد تردید است که ویتامین Dغیر کافی موجب فشار خون بالا بشود. اما ویتامین D ممکن است به روی آنزیمی که در کلیه ها تولید شده و بر روی فشار خون تاثیر دارد، اثر بگذارد.
نوشیدن الکل زیاد: با گذشت زمان، مصرف الکل زیاد به قلب آسیب می زند. اگر شما الکل می نوشید ، باید این کار را در حد اعتدال انجام بدهید.
استرس : اگر سطح بالایی از استرس وجود داشته باشد فشار خون را بالا می برد. ممکن است شخص برای ارامش یافتن از این استرس ، غذای زیادی بخورد یا الکل بنوشد که خود آنها نیز باعث افزایش فشار خون می شوند.
بعضی از بیماری های مزمن: بعضی از بیماری های مزمن مانند بیماری های کلیه، دیابت و آپنه خواب نیز فشار خون را بالا می برند.
حاملگی : گاهی اوقات ، حاملگی نیز فشار خون را بالا می برد.
اگر چه فشار خون در بالغین شایع تر می باشد، کودکان نیز ممکن است در معرض خطر باشند. در بعضی کودکان ، فشار خون بالا به علت مشکلات قلبی یا کلیوی ایجاد می شود. اما در اکثریت کودکان، عادات غلط شیوه زندگی مانند استفاده از غذاهای ناسالم، چاقی و کمبود تحرک و ورزش منجر به فشار خون بالا می شود.