مانند سایر ارگانها، قلب احتیاج به تأمین مداوم خون غنی از اکسیژن دارد. سیستمی از شریان ها و وریدها که جریان خون کرونری( Coronary) نامیده میشود، خون غنی از اکسیژن را وارد عضله قلب ( میوکارد myocardium ) کرده و سپس خون خالی از اکسیژن را وارد دهلیز راست میکنند. شریان کرونری راست و شریان کرونری چپ از آئورت منشأ میگیرند ( بلافاصله بعد از خروج آئورت از قلب) و خون غنی از اکسیژن را وارد عضله قلب میکنند. این دو شریان به شاخههای کوچکتری تقسیم میشوند. وریدهای قلبی، خون را از عضله قلب خارج کرده و وارد یک ورید بزرگ در سطح پشتی قلب میکنند که سینوس کرونری نامیده میشود و از اینجا وارد دهلیز راست میشود. به دلیل آن که هنگام انقباض قلب فشار زیادی تولید میشود، بیشتر جریان خون در گردش خون کرونری هنگام دیاستول وجود دارد ( بین انقباضات قلبی)شریان کرونری راست به شریان مارژینال ( marginal ) وشریان بین بطنی خلفی که در سطح خلفی قلب قرار دارد، تقسیم میشود. شریان کرونری چپ به شریان چرخشی ( Circumflex ) و شریان نزولی قدامی چپ ( LADA) تقسیم میشوند
سیستم هدایت الکتریک قلب
انقباض عضلانی در قلب بسیار منظم و کنترل شده میباشد. ایمپالسهای الکتریکی ریتمیک (تخلیه الکتریکی) به صورت دقیقی در امتداد مسیرهای مشخص و با یک سرعت کنترل شده، جریان مییابند. این ایمپالسها از ضربان ساز (Pacemaker) قلبی که گره سینوسی یا گره سینوسی دهلیزی نامیده میشود، منشأ میگیرد (این گره یک توده کوچک بافتی در دهلیز راست میباشد) .
گره سینوسی دهلیزی یک ایمپالس الکتریکی تولید میکند که وارد دهلیز راست و چپ شده باعث انقباض آنها میگردد. سپس این ایمپالس وارد گره دهلیزی بطنی میشود و در آنجا کمی آهسته میگردد. از این قسمت، ایمپالس وارد دسته هیس (Bundle of his) میشود که به دو شاخه راست که وارد بطن راست و شاخه چپ که وارد بطن چپ می شود، تقسیم میشود. این ایمپالس در داخل بطن منتشر شده و باعث انقباض قلب میگردد.
سرعت تولید ایمپالس توسط ضربان ساز(که ضربان قلب را تعیین می کند) به وسیله دو سیستم متضاد کنترل میشود: یکی سرعت را بالا میبرد (بخش سمپاتیک سیستم عصبی) و دیگری سرعت را پایین میآورد (پخش پاراسمپاتیک) . قسمت سمپاتیک از طریق شبکهای از اعصاب که شبکه سمپاتیک نام دارد و از طریق هورمون های اپی نفرین (آدرنالین) و نوراپی نفرین (نور آدرنالین) که از غده آدرنال و پایانه های عصبی ترشح میشوند، عمل میکند. قسمت پاراسمپاتیک از طریق یک عصب (عصب واگ) عمل میکند که باعث آزاد شدن استیل کولین میشود
عروق خونی
عروق خونی از شریانها، شریانچهها، مویرگها، وریدچهها، وریدها تشکیل یافتهاند. تمام خون در این عروق جابجا میشوند. شریانها که قوی و قابل ارتجاع هستند، خون را از قلب خارج کرده و بالاترین فشارخون را دارند. به دلیل آنکه شریان ها قابل ارتجاع هستند، در بین ضربانها که قلب شل میباشد، تنگ شده و باعث حفظ فشار خون میشوند. شریان ها به عروق کوچک و کوچکتری تقسیم میشوند و در نهایت به عروق خیلی کوچک به نام شریانچه تبدیل میشوند. شریانها و شریانچه ها دارای دیواره عضلانی میباشند که میتوانند قطر خودشان را برای افزایش یا کاهش جریان خون به یک قسمت از بدن تنظیم کنند.
مویرگها عروق بسیار ریز و دارای دیواره نازکی هستند که به عنوان پلی بین شریانها (که خون را از قلب خارج میکنند) و وریدها (که خون را وارد قلب میکنند) عمل میکنند . دیواره نازک مویرگ ها به اکسیژن و مواد غذایی اجازه میدهد که از خون وارد بافت شوند و همچنین مواد دفعی از بافت ها وارد خون شوند.
خون از مویرگها وارد عروق خونی خیلی کوچکی به نام وریدچه میشود، سپس از آنجا وارد وریدها و قلب میگردد. ورید ها دارای دیواره خیلی نازکتری نسبت به شریانها هستند که باعث فشار خیلی پایینتر خون در آنها میشود.
وریدها در صورتی که میزان خون در آنها بالا رود میتوانند گشاد شوند. بعضی وریدها، به ویژه وریدهای پاها دارای دریچه هایی میباشند که از برگشت خون به عقب جلوگیری میکنند. زمانی که این دریچهها خراب شوند، جریان رو به عقب خون باعث میشود وریدها دچار کشیدگی شده و پرپیچ و خم شوند. این وریدها که در نزدیکی سطح پوست دیده میشوند را وریدهای واریسی میگویند.