دستگاه عصبي

دستگاه عصبی دارای دو بخش متمایز می‌باشد: دستگاه عصبی مرکزی (مغز و نخاع) و دستگاه عصبی محیطی (اعصاب خارج از مغز و نخاع)
واحد پایه دستگاه عصبی، سلول عصبی (نورون) می‌باشد. سلول‌های عصبی دارای یک بدنه سلولی بزرگ و دو نوع از فیبرهای عصبی می‌باشند:
آکسون: یک رشته بلند برای فرستادن پیام‌ها به صورت ایمپالس‌های الکتریکی.
دندریت‌ها : تعداد زیادی شاخه برای دریافت ایمپالس‌ها.
تعریف-مغز-و-اعصاب.gif
به صورت طبیعی، اعصاب، ایمپالس‌ها را به صورت الکتریکی تنها در یک جهت هدایت می‌کنند (از آکسون فرستاننده ایمپالس از یک سلول عصبی به دندریت‌های دریافت کننده ایمپالس از سلول عصبی بعدی). در محل برخورد سلول‌های عصبی (سیناپس‌ها)، آکسون مقادیر خیلی کمی از پیام رسان‌های شیمیایی (نوروترنسمیتر) ترشح می‌کند. نوروترنسمیترها، رسپتورهای دندریت‌های سلول عصبی بعدی را فعال کرده و یک جریان الکتریکی جدید تولید می‌کنند. انواع مختلف اعصاب از نوروترنسمیترهای مختلف برای انتقال ایمپالس‌ها در سیناپس‌ها استفاده می‌کنند .
تعریف-مغز-و-اعصاب-1-gif.png
مغز و نخاع همچنین دارای سلول‌های حمایتی به نام سلول‌های گلیال می‌باشند. چند نوع مختلف از این سلول‌ها وجود دارند:
آستروسیت‌ها: این سلول‌ها مواد مغذی را به سلول‌های عصبی رسانده و ترکیب مواد شیمیایی مایعات اطراف سلول عصبی را کنترل می‌کنند و باعث می‌شوند که این سلول‌ها به بقا خود ادامه دهند. این سلول‌ها همچنین بر روی تعداد ایمپالس‌های سلول‌های عصبی تأثیر می‌گذارند.
الیگودندروسیت‌ها: این سلول‌ها میلین را تولید می‌کنند، یک ماده چربی که آکسون‌های اعصاب را عایق بندی کرده و سرعت انتقال ایمپالس‌ها را در امتداد فیبرهای عصبی افزایش می‌دهد


تعریف-مغز-و-اعصاب-2-gif-png.gif

سلول‌های اجدادی گلیال
: این سلول‌ها می‌توانند آستروسیت‌ها و الیگو دندروسیت‌های جدید برای جایگزینی سلول‌های تخریب شده به وسیله آسیب‌ها یا اختلالات را تولید می‌کنند. سلول‌های اجدادی گلیال در تمام مغز در بالغین وجود دارند.
میکروگلیا: این سلول‌ها از مغز در برابر عفونت‌ها محافظت کرده و سلول‌های مرده را خارج می‌کنند.
تعریف-مغز-و-اعصاب-3-gif-png-gif-(1).jpg
مغز و نخاع از ماده خاکستری و سفید تشکیل یافته‌اند. ماده خاکستری از بدنه سلول‌های عصبی، دندریت‌ها و آکسون‌ها، سلول‌های گلیال و مویرگ‌ها، تشکیل یافته است. ماده سفید، تعداد کمی از بدنه سلول‌های عصبی را داشته و اکثراً از آکسون‌هایی که با میلین پوشیده شده اند، تشکیل یافته است.
تعریف-مغز-و-اعصاب-4-gif-png-gif.jpg

سلول‌های عصبی به صورت روتین تعداد ارتباطشان را با سایر سلول‌های عصبی افزایش یا کاهش می‌دهند. این روند تا حدی توضیح می‌دهد که مغز انسان چگونه یاد می‌گیرد، تطابق پیدا می‌کند و حافظه را شکل می‌دهد. اما مغز و نخاع به ندرت سلول عصبی جدید تولید می‌کنند. یک استثناء هیپوکامپ می‌باشد که ناحیه‌ای است که در شکل دهی حافظه نقش دارد.

مغز

عملکردهای مغز قابل توجه و اسرار آمیز هستند. تمام افکار، عقاید، خاطرات، رفتارها و خلقیات در داخل مغز قرار دارند. مغز محل تفکر و مرکز کنترل تمام بدن می‌باشد. مغز باعث هماهنگی توانایی حرکت، لمس، چشایی، شنیدن و دیدن می‌شود. مغز باعث ایجاد کلمات و ارتباط، شناختن اعداد، شناختن و درک موسیقی، تشخیص و درک شکل‌‌های هندسی، برنامه ریزی و تصور کردن می‌گردد.
مغز تمام محرک‌ها را بازنگری می‌کند (از اعضاء داخلی، سطح بدن، چشم‌ها، گوش‌ها و دهان). به این محرک‌ها با تصحیح موقعیت بدن، حرکت اندام و تغییر سرعتی که اعضاء داخلی باید عمل کنند، واکنش نشان می‌دهد. مغز همچنین خلق را تعیین کرده و سطح هوشیاری و آگاهی را معین می‌کند.
مغز احتیاج به مقادیر زیاد و مداوم جریان خون دارد (حدود 20% جریان خون از قلب). از دست دادن جریان خون به مغز بیشتر از حدود 10 ثانیه می‌تواند منجر به از دست دادن هوشیاری شود. کاهش اکسیژن و قند خون پایین می‌تواند منجر به کاهش انرژی مغز شود و در عرض چند دقیقه باعث آسیب به مغز می‌شود. اگرچه مغز با چند مکانیسم دفاعی از ایجاد این مشکلات جلوگیری می‌کند. برای مثال هنگام کاهش جریان خون به مغز، مغز فوراً  به قلب فرمان می‌دهد تا سریع‌تر و قوی‌تر کار کند و خون بیشتری پمپ می‌شود. اگر سطح قند خون کاهش یابد، مغز به غدد آدرنال فرمان می‌دهد تا اپی نفرین آزاد کنند، که این ماده کبد را تحریک می‌کند تا قند بیشتری آزاد کند.
"سد خونی مغزی" نیز مغز را محافظت می‌کند. این سد نازک، از ورود مواد سمی خون به داخل مغز جلوگیری می‌کند . علت ایجاد این سد این است که سلول‌های مویرگ ها در مغز بر خلاف جاهای دیگر بدن به طور محکم به هم چسبیده‌‍‌‌‌‌‌‌‌‌‎‎اند. سد خونی مغزی از ورود بعضی مواد به مغز جلوگیری می‌کند. به عنوان مثال، پنی سیلین، بسیاری از داروهای شیمی درمانی و بیشتر پروتئین‌ها نمی‌توانند وارد مغز شوند. از طرف دیگر، موادی مانند الکل، کافئین و نیکوتین می‌توانند وارد مغز شوند. بعضی داروها مثل ضد افسردگی‌ها، به طوری طراحی شده‌اند که می‌توانند از این سد عبور کنند . هنگامی که مغز دچار التهاب می‌شود مثلاً در بعضی عفونت‌ها یا تومورها، سد خونی مغزی، نفوذپذیر می‌شود و دراین حالت بعضی مواد (مثل برخی از آنتی بیوتیک ها) می‌توانند از این سد عبور کنند.


مغز.png

عملکرد مغز نتیجه ایمپالس‌های الکتریکی می‌باشد که به وسیله سلول‌های عصبی (نورونها) ایجاد می‌شوند. این ایمپالس ها از طریق فیبرهای عصبی در مغز حرکت می‌کنند.
 
مغز دارای سه قسمت اصلی می‌باشد:
  • مخ
  • ساقه مغز
  • مخچه
لوب-های-مخ.jpg
هر کدام از این قسمت‌ها دارای بخش‌های کوچکتری بوده و عملکردهای اختصاصی دارند:
 
مخ
مخ، بزرگترین قسمت مغز می‌باشد و دارای بخش‌های زیر می‌باشد:
  قشر مخ: این لایه در هم پیچیده بافتی، سطح خارجی مخ را تشکیل می‌دهد. این قسمت، از یک لایه نازک ماده خاکستری به ضخامت حدود 2 تا 4 میلیمتر تشکیل شده است. در بالغین قشر مخ دارای اکثریت سلول‌های عصبی در دستگاه عصبی می‌باشد.
مخ-(1).jpg
ماده سفید
: ماده سفید اکثراً از فیبرهای عصبی تشکیل یافته است که سلول‌های عصبی موجود در قشر را با همدیگر و با سایر قسمت‌های مغز و نخاع ، ارتباط می‌دهند. ماده سفید در زیر قشر مغز قرار دارد.


مخ-ماده-سفید.jpg  

ساختمان‌های زیر قشری: این ساختمان‌ها در زیر قشر مغز قرار گرفته‌اند. این‌ها شامل: گانگیون‌های قاعده‌ای، تالاموس،
هیپوتالاموس، آمیگدالا و دستگاه لیمبیک می‌باشند.
مخ-ماده-زیر-قشری.gif

مخ به دو نیمه تقسیم می‌شود : نیمکره‌های راست و چپ، این نیمکره‌ها به وسیله فیبرهای عصبی به هم متصل شده‌اند که این فیبرها یک پل در قسمت میانی مغز را تشکیل می‌دهند
که جسم پینه‌ای  Corpus callosumنام دارد .
مخ-ماده-زیر-قشری.png 
هر نیمکره به لوب‌های زیر تقسیم می‌شود:
  • لوب پیشانی یا قدامی (frontal)
  • لوب آهیانه (parietal)
  • لوب پس سری (occipital)
  • لوب گیجگاهی(temporal)
نیمکره-مخ.png

هر لوب دارای عملکردهای اختصاصی می‌باشد، اما برای اکثر فعالیت‌ها، نواحی متعددی در لوب‌های مختلف در هر دو نیمکره باید باهم فعالیت کنند.
 
لوب‌های پیشانی دارای عملکردهای زیر می‌باشند:
  • شروع بسیاری از اعمال ارادی مثل نگاه کردن به یک جسم مورد علاقه، عبور از خیابان، شل کردن مثانه جهت ادرار کردن.
  • کنترل کردن مهارت‌های حرکتی آموخته شده مثل نوشتن، نواختن سازها و بستن بند کفش‌ها.
  • کنترل کردن فرایندهای پیچیده ذهنی مثل سخن گفتن، فکرکردن، تمرکز کردن، حل مسأله و برنامه ریزی برای آینده.
  • کنترل کردن حالات صورت و حرکات دست و بازو.
  • هماهنگ ساختن حالات و حرکات با خلق و احساسات.
  • در اکثریت افراد، لوب پیشانی چپ، بیشتر عملکردهایی که مربوط به استفاده از زبان هستند را کنترل می‌کند.
 
لوب‌های آهیانه دارای عملکردهای زیر می‌باشند:
  • تفسیر اطلاعات حسی از سایر نقاط بدن.
  • کنترل موقعیت بدن و اندام‌ها.
  • احساس شکل، قوام و وزن اجسام به صورت درک کلی.
  • تأثیر بر روی مهارت‌های ریاضی و درک زبان، همراه با نواحی مجاور از لوب های گیجگاهی.
  • ذخیره سازی خاطرات مکانی که انسان را قادر می‌سازد که بتواند در مکان جهت یابی کرده و بداند به کجا می‌رود.
  • پردازش اطلاعات که به انسان کمک می‌کند موقعیت اجزاء بدن را بداند.
 
لوب‌های پس سری دارای عملکردهای زیر می‌باشند:
  • پردازش و تفسیر بینایی.
  • قادر ساختن انسان برای ایجاد خاطرات تصویری.
  • ترکیب کردن درک بینایی با اطلاعات مکانی که از لوب های آهیانه مجاور ایجاد شده‌اند.
 
لوب های گیجگاهی دارای عملکردهای زیر می‌باشند:
  • تولید حافظه و احساسات.
  • پردازش وقایع فوری به صورت حافظه کوتاه و بلند مدت.
درک صداها و تصویر، که افراد را قادر می سازد سایر اشخاص و اشیاء را به وسیله دیدن و شنیدن تشخیص دهد.


لوب-های-مخ-(1).jpg

ساختمان‌های زیر قشری شامل مراکز بزرگی از سلول‌های عصبی می‌باشند
:
 گانگیون‌های قاعده‌ای که باعث هماهنگی و ظرافت حرکات می‌شوند.
لوب-های-مخ-1-jpg.png

تالاموس
که به صورت کلی پیام‌های حسی را به بالاترین سطح مغز (قشر مخ) می‌فرستد و دریافت می‌کند و باعث آگاهی از احساساتی مثل درد، لمس و درجه حرارت می‌شود.
هیپوتالاموس که باعث هماهنگی تعدادی از عملکردهای خودکار بدن مثل کنترل خواب و بیداری، تنظیم درجه حرارت بدن، تنظیم اشتها و تشنگی و کنترل عملکرد هورمونی غده هیپوفیز مجاور می‌شود.
لوب-های-مخ-2-jpg-png.gif

دستگاه لیمبیک
، یک ساختار زیر قشری دیگری می‌باشد که از عناصر و فیبرهای عصبی که در عمق مخ قرار دارند، تشکیل شده است. دستگاه لیمبیک احساسات و همچنین بعضی عملکردهای خودکار را کنترل می‌کند. به وسیله تولید احساسات (مثل ترس، عصبانیت، خوشی و غمگینی)، دستگاه لیمبیک افراد را قادر می‌سازد تا رفتار مناسب را در موقعیت‌های مختلف داشته باشند. هیپوکامپ همچنین در
ایجاد و بازیابی خاطرات نقش دارد

لوب-های-مخ-3-jpg-png-gif-(1).jpg

ساقه مغز

ساقه مغز، مخ را با نخاع مرتبط می‌کند


ساقه-مغز.jpg

ساقه مغز دارای ساختاری از سلول‌های عصبی و فیبرها (که سیستم فعال کننده رتیکولار نام دارد) می‌باشد که به صورت عمقی در قسمت بالایی آن قرار گرفته است. این سیستم، سطح هوشیاری و آگاهی را کنترل می‌کند
.
ساقه-مغز-1-(1).jpg
ساقه مغز به صورت خودکار عملکردهای حیاتی بدن مثل تنفس، بلع، فشارخون و ضربان قلب را تنظیم می‌کند و همچنین به حفظ وضعیت بدن کمک می‌کنند. اگر ساقه مغز به صورت شدیدی آسیب ببیند، هوشیاری از دست می‌رود و این اعمال حیاتی متوقف می‌شود و خیلی زود مرگ ایجاد می‌شود. ولی اگر ساقه مغز سالم باشد، حتی اگر آسیب شدید به مخ باعث از بین رفتن حرکت و فکر شود، بدن زنده باقی می‌ماند.
 
مخچه
مخچه که در زیر مخ و بالای ساقه مغز قرار گرفته است، حرکات بدن را هماهنگ می‌کند. با اطلاعاتی که مخچه از قشر مخ و گانگلیون‌های قاعده‌ای در مورد موقعیت اندام‌ها دریافت می‌کند، این عضو به حرکات نرم و صحیح اندام‌ها کمک می‌کند.
مخچه با نواحی در ساقه مغز که هسته‌های وستیبولار نام دارند و با اعضاء تعادل (کانال های نیم دایره ای) در گوش داخلی ارتباط دارند، همکاری متقابل دارد. همراه با یکدیگر، این اعضا، حس تعادل را ایجاد کرده و راست راه رفتن را ممکن می‌سازند.
همچنین مخچه خاطرات مربوط به حرکات تمرین شده را ذخیره می‌کند و باعث توانایی انجام حرکات بسیار هماهنگ مانند حرکات باله می‌شوند.
مغز و مننژها در یک ساختمان استخوانی محافظ به نام جمجمه قرار گرفته است.
فضای بین عنکبوتیه و نرم شامه (فضای ساب آراکنوئید) یک کانال برای مایع مغزی نخاعی می‌باشد. مایع مغزی نخاعی از روی سطح مغز
بین مننژها عبور کرده، فضای داخلی مغز را پر می‌کند (چهار بطن مغزی) و بالشتکی برای مغز در برابر ضربه های خفیف ایجاد می‌کند

مخچه-(2).jpg

مننژها

مغز و نخاع توسط سه لایه بافت (مننژها) پوشیده شده که آنها را محافظت می‌کنند:
  • نرم شامه ( Pia mater) که نازک و داخلی‌ترین لایه می‌باشد و به مغز و نخاع چسبیده است.
  • عنکبوتیه (arachnoid mater) که شبیه تار عنکبوت بوده و لایه میانی است.
  • سخت شامه(dura mater) که چرمی شکل بوده و خارجی ترین و سفت ترین لایه می‌باشد.
مننژها-(1).jpg
فضای بین عنکبوتیه و نرم شامه (فضای ساب آراکنوئید) یک کانال برای مایع مغزی نخاعی می‌باشد. مایع مغزی نخاعی از روی سطح مغز بین مننژها عبور کرده، فضای داخلی مغز را پر می‌کند (چهار بطن مغزی) و بالشتکی برای مغز در برابر ضربه های خفیف ایجاد می‌کند.
مغز و مننژها در یک ساختمان استخوانی محافظ به نام جمجمه قرار گرفته است.

مننژها-1.jpg

نخاع

نخاع یک ساختمان لوله‌ای شکل، بلند و شکننده می‌باشد که از انتهای ساقه مغز شروع شده و تقریباً تا انتهای ستون فقرات امتداد دارد. نخاع از اعصابی تشکیل شده است که پیام‌های خروجی و ورودی را بین مغز و سایر نقاط بدن جابجا می‌کنند. همچنین نخاع، مرکزی برای رفلکس‌ها مانند رفلکس پرش زانو می‌باشد. مانند مغز، نخاع نیز از سه لایه مننژ پوشیده شده است. نخاع و مننژها در داخل کانال نخاعی قرار دارند که این کانال در مرکز ستون فقرات قرار دارد. در اکثر بالغین، ستون فقرات از 26 استخوان (مهره) تشکیل شده است و این مهره‌ها مانند جمجمه از نخاع محافظت می‌کنند. مهره‌ها به وسیله دیسک‌ها که مانند بالشتک عمل کرده و از غضروف ساخته شده‌اند، از هم جدا گردیده‌اند. این دیسک‌ها نیروهایی را که به وسیله راه رفتن و پریدن ایجاد می‌شود را کاهش می‌دهند.

نخاع.jpg
نخاع نیز مانند مغز دارای ماده سفید و خاکستری می‌باشد. قسمت مرکزی پروانه‌ای شکل نخاع، از ماده خاکستری تشکیل شده است. بالهای جلویی (شاخ‌ها) دارای سلول‌های عصبی حرکتی می‌باشند که اطلاعات مغز یا نخاع را به عضلات منتقل کرده وباعث حرکت می‌شوند. بالهای عقبی (شاخ‌های عقبی) دارای سلول‌های عصبی حسی می‌باشند که اطلاعات حسی را از سایر نقاط بدن به نخاع و از آنجا به مغز منتقل می‌کنند. ماده سفید محیطی حاوی ستون‌هایی از فیبرهای عصبی می‌باشند که اطلاعات حسی را از سایر نقاط بدن به مغز منتقل می‌کنند (راه‌های صعودی) و ستون‌های دیگری که ایمپالس‌ها را از مغز به عضلات انتقال می‌دهند. (راه‌های نزولی)

نخاع-1.jpg

 

 

اثرات افزايش سن بر روي دستگاه عصبي


عملکرد مغز به طور طبیعی از کودکی تا بزرگسالی و سپس تا پیری تغییر پیدا می‌کند. در هنگام کودکی، توانایی تفکر و منطق به تدریج افزایش می‌یابد  و کودک وظایف پیچیده تری یاد می‌گیرد.
بعد از یک سن مشخص، که از شخصی به شخص دیگر فرق می‌کند، عملکرد مغز کاهش می‌یابد. اعمال مختلف مغز در سنین مختلف تحت تأثیر قرار می‌گیرند:
  • حافظه کوتاه مدت و توانایی یادگیری چیزهای جدید، نسبتاً زود تحت تأثیر قرار می‌گیرد.
  • توانایی گفتار، شامل استفاده از کلمات و گنجینه لغات ممکن است از حدود 7 سالگی کاهش یابد.
  • عملکرد هوشی- توانایی پردازش اطلاعات (بدون توجه به سرعت آن) معمولاً تا80 سالگی حفظ می‌شود (در صورتی که اختلال عصبی وجود نداشته باشد) .

بيماري هاي مرتبط